srijeda, 20. kolovoza 2014.

Minestrone juha



Ok, neću opet pisati puno opravdanja ni obećavati češće javljanje, vidimo kako je to zadnji put prošlo. 
He he.
Ipak, napisat ću samo da sam na moru imala "situaciju" s mobitelom koji je tkđ ovo ljeto plivao pa sam posljedično ostala ne samo bez moba, svih kontakata i svega što je u tom pametnom telefonu bilo spremljeno, nego i bez interneta. Eto.
Ali, moram napisati i to, da sam nakon prve krize (koja je, budimo iskreni ;) bila ozbiljna i  žestoka!) shvatila da bez mobitela odjednom imam više vremena za čitanje, kupanje, druženje...  :)

A sada idemo na priču o juhici.
Minestrone je fina povrtna juha, bogata i moćna, klasik talijanske kuhinje.

Priprema ove „velike juhe“ razlikuje se po regijama ali ovisi i o sezoni, a ja sam posebno ponosna što sam ovdje koristila uglavnom svježe sezonsko povrće iz našeg malog vrta (ako me pratite na facebooku znate već priču o vrtu, velikoj tuči krajem svibnja i ponovnoj sadnji  ;)).




Za ovaj ljetni minestrone potrebno je:

  • ulje/maslinovo ulje
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 veća glavica luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veća stabljika celera
  • 2 krumpira
  • 200 g mahuna
  • 300 g tikvica
  • 150 g graška
  • 1 lovorov list
  • 2-3 lista mladog kelja
  • 1 l povrtne juhe ili vode
  • 1-2 dl pasirne rajčice
  • šaka sitne tjestenine
  • svježi listovi bosiljka i peršina
  • malo naribanog parmezana





Priprema:
  1. Slaninu narezati na male kockice.
  2. Povrće očistiti i oprati. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, stabljiku celera, mahune i tikvicu na manje komade, krumpir na kockice a listove kelja na trakice.
  3. Na malo ulja popržiti slaninu.
  4. Kada slanina dobije finu boju dodati luk i pržiti 2-3 minute.
  5. Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak i još kratko miješati pa dodati mrkvu, celer, mahune, krumpir i lovorov list i sve pirjati 15ak minuta. 
  6. Dodati tikvicu i grašak, uliti juhu, dodati pasiranu rajčicu, posoliti, popapriti i kuhati dok svo povrće ne smekša ali pazeći da se ne prekuha.
  7. Dodati kelj i tjesteninu pa još kratko kuhati pazeći da se tjestenina ne prekuha. Na kraju dodati nasjeckane listiće bosiljka i peršina. Po potrebi i dodat još jedan protisnuti češanj češnjaka i začina.
  8. Po želji, minestrone „pojačati“ s malo naribanog parmezana.


Skuhate li više juhe, da vam ostane i za sljedeći dan, nemojte odmah u svu juhu ukuhati tjesteninu već posebno skuhajte onoliko tjestenine koliko će vam trebati za jedan obrok.
U protivnom, tjestenina vam može jako nabubriti i "popiti" tekućinu pa se tako može dogoditi da u loncu ostane gusta kaša a ne juha ;)



2 komentara:

  1. obožavam i često radim, omiljeni ručak mog djetinjstva,
    miriši na noninu kuhinju!

    OdgovoriIzbriši
  2. You ought to take part in a contest for one of the best websites on the internet.

    I wijll highly recommend this website!

    Feel free to visit my blog post :: web site ()

    OdgovoriIzbriši