petak, 19. lipnja 2015.

Clafoutis s trešnjama



Clafoutis (klafuti) je jednostavan kolač s voćem i lijevanim (tekućim) tijestom. Sličan je našoj supiti, kad se ispeče tijesto je slično debeloj palačinki, ali ovaj francuski klasik tradicionalno se priprema s mekanim voćem. Ovisno o sezoni, najčešće se radi s trešnjama, šljivama, marelicama ili breskvama (na blogu se već nalazi recept za clafoutis od šljiva).



Priprema ove slastice je jednostavna i ne oduzima puno vremena (zapravo, najviše vremena će nam oduzeti čišćenje trešanja ;)). Ne treba nam ni mikser, čak nećemo uprljati ni puno posuđa ;) a fino ćemo se zasladiti.





Clafoutis možete poslužiti toplog ali odličan je i potpuno ohlađen (lakše se reže i vadi iz kalupa kada je hladan).
Ja sam kolač pekla u manjoj posudi promjera 20 cm (ako se odlučite na veći kalup, svakako povećajte i sastojke).





Sastojci:
  • 500 g trešanja
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 70 g brašna
  • 120 ml mlijeka
  • 50 g maslaca + malo za kalup
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:
  1. Kalup za pečenje premazati maslacem.
  2. Trešnje oprati, očistiti od peteljki i koštica i rasporediti u pripremljeni kalup.
  3. U zdjeli pjenjačom miješati jaja, šećer i vanilin šećer, zatim dodati brašno, mlijeko i otopljeni maslac. Miješati cijelo vrijeme da smjesa bude glatka.
  4. Tijesto izliti po trešnjama i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 20-30 minuta na 180-200°C.





Nema komentara:

Objavi komentar