nedjelja, 7. kolovoza 2016.

Pletena pita od malina, borovnica i rabarbare



Ljeto je pravo doba za guštanje u divnim voćnim pitama od prhkog tijesta. Ja sam ovdje kombinirala voće koje imam u vrtu - podjednaku količinu malina, rabarbare i borovnica ali pita će biti odlična i sa samo jednom vrstom voća po želji. 

Nedavno sam na Pinterestu vidjela prekrasnu pitu s pletenicama i cvjetićima od tijesta i odmah sam znala da ću se prvom prilikom i sama poigrati tijestom :)

Pite s ukrasnim rešetkama/trakicama od tijesta i inače često pravim, i na blogu ih imam nekoliko, ali ova je ipak posebna. 
OK, ima malo više petljancije s tim pletenicama i listićima (bit će jednostavnije imate li originalni kalupić za izrezivanje listića, ali ja sam improvizirala i od okruglog rezača za išlere formirala oblik lista pa uz pomoć nožića i vilice izradila ove listiće), ali na kraju vaslijepo razveseli ova mala divotica.

Za ovakvu pitu bitno je koristiti tijesto koje tijekom pečenja neće puno rasti (i mijenjati oblik), znači bez praška za pecivo, sode i sl. i, naravno, da je prije pletenja i pečenja tijesto jako dobro ohlađeno.



Sastojci
za tijesto:
  • 400 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • žlica soka limuna ili limete (i malo naribane korice)
  • 5 žlica ledeno hladne vode
za nadjev:
  • 700 g  voća - rabarbare, malina i borovnica
  • 2 žlice gustina
  • 1 žlica brašna
  • 3-4 žlice šećera
  • vanilija (srž jedne mahune ili bourbon vanilija šećer ili malo ekstrakta vanilije)
  • malo naribane korice limuna ili limete

  • malo hladne vode za premazivanje/ljepljenje


Priprema:
  1. Umijesiti prhko tijesto - u posudu staviti brašno, posoliti, dodati šećer, sok i naribanu koricu limuna ili limete pa sve promiješati. Dodati hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljati u brašno. Dodati hladnu vodu (po potrebi i žlicu-dvije više od gore navedene količine) i kratko umijesiti, tek toliko da se sastojci sjedine. Podijeliti tijesto na dva dijela. Svaki formirati u disk, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
  2. Pripremiti nadjev - u zdjelu staviti rabarbaru narezanu na komadiće veličine oko 1 cm, dodati maline i borovnice, šećer, vaniliju, gustin, brašno i malo naribane korice limuna ili limete pa sve dobro promiješati.
  3. Ohlađeno tijesto izvaditi iz hladnjaka pa prvi dio tijesta tanko razvaljati i njime obložiti kalup za pitu. Dno izbosti vilicom i vratiti u hladnjak. Drugi dio tijesta isto tanko razvaljati pa dio izrezati na uže i šire trakice. Od onih najužih isplesti pletenice. Ostatak tijesta izrezati u oblik listića i/ili cvjetića.
  4. Donji dio tijesta izvaditi iz hladnjaka, po njemu rasporediti nadjev od voća. Rum tijesta premazati hladnom vodom pa po voću prvo složiti "rešetkicu" od trakica i pletenica (galado stisnuti uz rub) a zatim uz rub složiti listiće (svki s donje strane isto premazati vodom da bolje prijanja uz rub tijesta).
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 minuta na 180-200°C (ovisno o pećnici). Tijekom pečenja pitu po potrebi zaštititi alu-folijom kako listići i trakice tijesta ne bi prebrzo potamnile.






Nema komentara:

Objavi komentar